28-3-19: Verslag

28-3-19: Verslag

28-3-19: Verslag 1280 720 BVCValkenswaard

Jacques van Gerven, voorzitter voetbalclub Valkenswaard,
vertelt dat in zijn vereniging regelmatig goed doordachte initiatieven worden genomen maar ook regelmatig wordt er aan iets begonnen omdat het enthousiasme en de drive er zijn onder het motto: begint eer ge bezint. Out-of-the-box denken waardoor een voetbalclub meer wordt dan een voetbalclub. Een club waar de bakgroep van Lunet zorg drie dagen per week gebruik maakt van de keuken/kantine, die overdag toch leeg staat. De Syrische vluchteling die een zinvolle besteding van de dag kreeg, een mevrouw, met grote achterstand op de arbeidsmarkt, poets in samenzijn met een ander de kantine en kleedruimten hierdoor doet zij weer werkervaring op, heeft sociale contacten en komt uit haar isolement. Leerlingen van Were Di 3 en Studenten van de Fonty’s die prestaties van formaat neer zetten in de vereniging. Enkele dames die een loopgroepje starten op een doordeweekse dag, enkele oudere voetballers die nu
aan walking-voetbal doen. Een mens met een beperking die enkele bardiensten draait waarbij enkel zijn aanwezigheid al een persoonlijke meerwaarde heeft.

Het gebak van de bakgroep wat verkocht wordt en het koekje ligt naast een heerlijk kopje koffie. Jacques geeft de dertig aanwezigen veel mee: in enkele oefenvormen leert de groep elkaar kennen en worden meer dan dertig zaken bedacht, die een vrijwilliger kan doen. Kleine, overzichtelijke taken zodat het enthousiasme er blijft. Vaak is het enthousiasme blijvend of groeiend waardoor de vrijwilliger blijft en/of er een taakje bij neemt. Acht tips krijgen de aanwezigen op papier mee. Bij elke tip ook vele aandachtspunten waarbij tip nr. 8: leer van anderen  en laat je inspireren de inhoud van deze avond prima weergeeft. Een match-formulier geeft aan wat de voetbalvereniging kan leveren of beschikbaar stellen maar geeft ook aan waarna men nog op zoek is. Samen met andere verenigingen dit formulier bespreken levert matches op. Je behoeft dan ‘maar’ een ding te doen: nodig anderen uit, zoek anderen op, neem initiatieven en neem de acht tips in acht! 

Top